Yeni bir Zoom serisine başladık: Zeytin Bahçesinde Sohbetler.

Sağlıklı günlerde Zeytin Okulu’muzun bahçesinde devam ettireceğimiz, ilham verici, ufuk açıcı sohbet serisinin ilkini 13 Şubat 2021 tarihinde, saat 17:00’de, Zeytin Okulu YouTube Kanalı’mızda canlı olarak yayımladık.

Bu serinin birincisinde yer alan konuklar:

(Alfabetik sırayla.)

+ Alp Özsökmen Çellist. http://bit.ly/alpozsokmen

+ Barış Umut Gümrükçü ecording Şirketi, ağaçlandırma operasyonları ve tohum topu Ar-Ge süreçleri sorumlusu. https://ecording.org/

+ Dr. Derya Akkaynak Makine mühendisi ve okyanus bilimci (oşinograf) “Blavatnik Genç Bilim İnsanı” ödülüne lâyık görülen ilk Türk bilim kadını. https://www.deryaakkaynak.com

+Dr. Suzan Üsküdarlı Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Görevlisi Gönül Aycı Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Öğrencisi Django Girls Türkiye – https://djangogirls.org/istanbul/

+ Yiğit İrde İletişimci, kelime kökeni araştırmacısı. http://nerdengeliyo.com/

Tüm konuklarımıza tek tek teşekkür ediyoruz.

Zeytin Okulu Ekibi: Prof. Dr. Funda Barbaros, Naime Sürenkök, Selin Tunçer ve Sururi Uras.

EKOLOJİK OKURYAZARLIK SEMİNERLERİ III

Yeryüzünün dilini anlamak için

Çocuklar İçin Felsefe Derneği ile beraber, kavramları sorgulamaya başlamak için,  ‘9-12 Yaş Arası Çocuklarla Çevrimiçi Felsefe Atölyesi’ düzenledik. 

Katkıları için,

Aysel Güler, Drama Öğretmeni Aysultan Özgür, Leyla Ak, Melisa Karataş, Nergis Seli, Nurşah Yılmaz, Tülay Apak, Selin Tunçer, Sema Semce ve Yılmaz Murat Bilican

Teşekkür ederiz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Havagazı Gençlik Merkezi’nde, Gelecek ve Biz başlıklı seminerde, Zeytin Okulu’muzun kurucularından Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili, Prof. Dr. Funda Barbaros ve Pınar Börü, küresel hedefler ve ekoloji konularında seminer verdiler.

Fotoğraflar
Detaylı bilgi ve başvuru formu

Zeytin Okulu IV. geleneksel masal etkinliği

KUŞ MASALLARI

21 – 22 ARALIK 2019

proje pirina ekibi

abla - ağabey - kardeş projesi

ABLA - AĞABEY - KARDEŞ PROJESİ

proje pirina project pomace

”Tasarlamayı, başlangıcı ve sonu olan bir eylem olarak algılamaya yatkınız. Tasarlanan ürünün de buna benzer doğrusal ve tek yönlü bir ömre sahip olduğu yanılgısı da bu algı ile oldukça ilişkili. Oysa ki alışıldık haliyle tasarımcının dahil olduğu süreç, ürünün yaşam döngüsünün oldukça küçük bir kısmını oluşturuyor. Ürünün maddi (ve olasılıkla gayrı maddi) varlığı, aslen bu sürecin öncesinde ve sonrasında da mevcut. Bunun farkına varmamak en yalın haliyle, nasıl baş edeceğimizi bilemediğimiz atık yığınları gibi gözle görülür yıkımlara; veya neden üretiyor olduğumuzla ilişkili derin kavramsal çelişkilere sebep oluyor. Bunun yerine tasarlamayı birbiri ile örtüşen sistemlerin içinde sürekli olarak devinen ve başkalaşan şeylere bilinçli bir müdahale olarak algılamak bu tek yönlü ve doğrusal varoluş yanılgısını gidermeye yarayacaktır. Böylesi bir yaklaşımla ürün, kullanım süresi sonunda atık yığınlarına katılacak bir nesne olmak yerine sürekli kendini besleyen bir döngüde değerini koruyabilen bir maddeler bütünü olarak kurgulanabilir.

Döngüsel tasarım olarak adlandırılan tasarım yaklaşımı, bu ideali mümkün kılmayı hedefleyen kavrayış ve yöntemler içeriyor. Tasarımı ekonomik, ekolojik, toplumsal, kavramsal vb. olası tüm boyutları ile birlikte ele alarak doğa ve insan odaklı, sürdürülebilir, verimli ve daha anlamlı bir gelecek yaratma peşinde.

“Pirina: Döngüyü Zeytinden Öğrenmek” başlıklı bu proje, döngüsel tasarıma ilişkin özgün bir yaklaşım ortaya koyabilmek adına Karaburun`da süregelen kadim zeytincilik geleneğinden esinlenmeyi hedefliyor. Burada zeytinin “delice”den pirinaya evirilen döngüsünü, bu döngüde ortaya çıkan ürünleri, bu döngü etrafındaki toplumsal, ekonomik ve kültürel ilişkileri anlayıp buradan aldığı esinle tasarım adına yeni yaklaşımlar kurma peşinde. Projenin öyküsünün zeytinden başlamasının sebebi ise bu kadim uygulamanın zaten hâlihazırda oldukça döngüsel olduğu ve bu doğrultuda yol gösterebileceği varsayımı.

İzmir & Karaburun Döngüsel Tasarım Buluşmaları | 29-30 Mayıs 2019, İzmir – Karaburun

İçerik

29 ve 30 Mayıs tarihlerindeki buluşma, Hollanda ve Türkiye ortaklığı ile yürütülmekte olan “Pomace: Learning Circularity from Olive (Pirina: Döngüyü Zeytinden Öğrenmek)” başlıklı proje kapsamında, projenin halka açık ilk toplantısı olarak gerçekleştirilecek. Proje, döngüsel tasarıma ilişkin özgün bir yaklaşım ortaya koyabilmek adına Karaburun`da süregelen kadim zeytincilik geleneğinden esinlenmeyi hedefliyor. Burada zeytinin “delice”den pirinaya evirilen döngüsünü, bu döngüde ortaya çıkan ürünleri, bu döngü etrafındaki toplumsal, ekonomik ve kültürel ilişkileri anlayıp buradan aldığı esinle tasarım adına yeni yaklaşımlar kurma peşinde. Projenin öyküsünün zeytinden başlamasının sebebi ise bu kadim uygulamanın zaten hâlihazırda oldukça döngüsel olduğu ve bu doğrultuda yol gösterebileceği varsayımı. Serdar Aşut (TU Delft Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi, Random Works tasarım ofisi kurucusu) tarafından koordine edilen proje Friso Gouwetor (Studio FG, Lahey), Melis Baloğlu (Tasarımcı, Melis Baloglu Design, Lahey), Can Gündüz (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi), Bilge Demirtaş (Yönetmen-video sanatçısı, İzmir), Zeytin Okulu (Karaburun, İzmir) ve Karaburun Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor ve Hollanda`da bulunan Creative Industries Fund NL tarafından destekleniyor.
Etkinlik, birbirine benzer içeriklere sahip iki ayrı gün olarak programlandı. Buluşmanın ilk günü İzmir Mimarlık Merkezi`nde, ikinci günü ise Karaburun İnecik Köyü`nde yer alan Zeytin Okulu`nda olacak. Program her iki gün de çalıştay ve sempozyum sunumları içeriyor. Çalıştay başvuruları tüm disiplinlerden ilgililere açık, katılım kontenjanla sınırlıdır. Sunumlara ve forum oturumlarına ise ilgilenen herkes davetlidir.

Program

I. Gün

29 Mayıs 2019

Oturum I

I. Gün

Oturum II

II. Gün

30 Mayıs 2019

Oturum I

II. Gün

Oturum II

TRT Radyo 1 Günebakan Radyo Programı

Konuklar:

Dr. Özge Erdölek Kozal (Ege Üni. İktisadi ve İdari Bilimler Fak.)

Dr. Serdar Aşut (Mimar – Hollanda TU Delft Mimarlık Fak.)

”Pirina: Döngüyü Zeytinden Öğrenmek” projesi kapsamında İzmir ve Karaburun Döngüsel Tasarım Buluşmaları 29 Mayıs’da İzmir Mimarlık Merkezi’nde, 30 Mayıs’da ise Zeytin Okulu Karaburun’da gerçekleşti. 

Projenin yürütücülerinden Dr. Serdar Aşut ve Zeytin Okulu’ndan Dr. Özge Erdölek Kozal iki gün boyunca süren toplantılar hakkında TRT Radyo 1 – Günebakan Programı’nda açıklamalarda bulundular.

Projenin web sitesi: https://pomace.nl/

Yalçın Diker başkanlığında, Karaburun Batı Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 17 Nisan 2019 tarihinde, Karaburun Halk Eğitim Merkezi’nde, 2’inci ”Karaburun Yarımadası’nda Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi Sempozyumu” düzenledi.
Sempozyumda derneğimizin ve Zeytin Okulu’muzun kurucularından Prof. Dr. R. Funda Barbaros Özay konuşmacı ve yönlendirici olarak yer aldı.
Gödence ve Bademlik Kooperatifi yetkililerinin de tecrübelerini paylaşmak üzere geldikleri sempozyumda, Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer de desteklerini ifade eden bir konuşma yaptı.

GELECEK ETKİNLİKLER

doğaya dokunan masallar

Zeytinlerin diyarında, masal kahramanı olmak ve rüzgârın kılavuzluğunda masallara seyahat etmek ister misiniz?
Siz soğuk gecelerde, bulutların arasından sızan ay ışıklarının balıkları neden kıpır kıpır yaptığını, yeraltından gelen seslerin baykuşların gözlerini nasıl fıldır fıldır kırpıştırdığını bilmiyor musunuz?
Masallar doğaya dokunarak anlatacak Zeytin Okulu’nda.

katılım formu
GEÇMİŞ ETKİNLİKLER
  1. ROBOTEL İZMİR I.ATÖLYE ÇALIŞMASI (27 MAYIS 2017)
  2. EGEDE ATÖLYE- ZEYTİN 2017  (22-28 HAZİRAN 2017)
  3. AYLA SEYHUN’LA 2 GÜNDE 5 BİTKİ  (8-9 TEMMUZ 2017)
  4. ÖZEBEVEYNLİK SEMİNERİ (29 TEMMUZ 2017)
  5. İZMİR YARIMADA ENVANTERİ UZMAN ÇALIŞTAYI (29 EYLÜL 2017)
  6. EKOLOJİ-FELSEFE-EKONOMİ (EFE) ÇALIŞTAYI (16 ARALIK 2017)
  7. ZEYTİNCE MASALLAR BULUŞMASI (23-24 ARALIK 2017)
  8. KALPTEN MASALLAR (17-18 ŞUBAT 2018)
  9. AEGEE AVRUPA ÖĞRENCİLERİ FORUMU (28 MART 2018)
  10. EBU BURAK TOPARLI İLE CAMALTI RESİM ATÖLYESİ (31 MART 2018)
  11. EKOLOJİK OKURYAZARLIK EĞİTİMİ (7 NİSAN 2018)
  12. EGE JAM (27 NİSAN-1 MAYIS 2018)
  13.        YENİ VİZYON BELİRLEME TOPLANTISI (3 HAZİRAN 2018)
  14.        SCRATCH KODLAMA EĞTİMİ (3 AĞUSTOS 2018)
  15.        V.DÜŞÜNBİL AKADEMİ FELSEFE KAMPI (10-13 AĞUSTOS 2018)
  16.         “EKONOMİ VE EKOLOJİ  PERSPEKTİFİ İLE ZEYTİN”- ZEYTİNİN BİR BİLDİĞİ VAR EKOLOJİK OKURYAZARLIK PROJESİ KAPSAMINDA (2 KASIM 2018)
  17.         BİRLİKTE SAĞLIKLI YAŞ ALALIM ETKİNLİĞİ (24-25 KASIM 2018)
  18.        “DELİCE DENEYLER”- ZEYTİNİN BİR BİLDİĞİ VAR EKOLOJİK OKURYAZARLIK PROJESİ KAPSAMINDA (30 KASIM 2018)
  19.         DOĞAYA DOKUNAN MASALLAR (12 – 13 OCAK 2019)
Geçmiş etkinliklerin afişleri ve programları için tıklayınız